Tina Waltersson

Dipl. Akupunktör enl. TCM
– 3 årig utbildning med praktik i Kina
– Certifierad Kostrådgivare 1996
– Licensierad Kostrådgivare 2002
– Massör
– Basmedicin 3 år motsvarande 80 högskolepoäng på BMC i Uppsala.
* TCM = Traditionell Kinesisk Medicin

Telefon 0321-12121

Intervju med Tina

Hur kom det sig att du startade Tinas Friskvård?
Jag halkade slumpartat in i den här branschen genom min pappa Jalle som var en tidig aktör inom friskvård. Genom att börja jobba som receptionist hos honom fick jag se hur han gång efter gång kunde hjälpa människor som hade ont eller hade andra problem med kroppen. Då bestämde jag mig för att utbilda mig också, och när han dog 1995 tog jag över firman helt och bytte namn på den.

Akupunktur kan ju låta som hokus pokus – hur vet man att det faktiskt hjälper?
Den traditionella kinesiska akupunkturen är en 4000 år gammal tradition i Kina och en starkt vedertagen medicinsk form där, som bygger på kroppen som en helhet och där alla saker påverkar varandra. Systemet är väl dokumenterat och med vana känner man tydligt var punkterna sitter, så placeringen av nålar är inget man gissar även om kombinationerna är oändliga. Jag ser dagligen resultat och tydliga skillnader före och efter behandling som inte bara kan bortförklaras med slumpen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
När jag har kunder som verkligen har förbättrat sin hälsa efter behandling, och att få förtroendet att påbörja en ny kund. Ofta har de cirkulerat ett tag inom vården utan att de fått löst sina problem fullt ut och så ser jag hur de återfår hoppet och tilltron när de förstår att det finns stor chans att jag kan hjälpa dem.

Sen är det förstås en väldig förmån att ha alla stamkunder som kommer tillbaka då och då under åren.

Det sämsta?
Givetvis de som jag av olika anledningar inte har kunnat hjälpa. Sedan tycker jag att det är betungande med alla berättelser där människor inte känner att de blir lyssnade på eller blir tagna på allvar av sin omgivning. Alla krämpor och sjukdomstillstånd är inte synliga men finns där ändå.

Har du lättare att se på folk du möter att de mår dåligt?
Normalt så stänger jag av det seendet när jag är ledig, men det händer att jag passerar människor och tänker att de hade kunnat få hjälp med sina eksem eller sin ryggvärk om de bara hade kommit till mig. Jag tycker att den ofriska utstrålningen syns väldigt tydligt på människor genom deras rörelser, deras hållning, hudens färg och övrigt minspel mm.

Vad gör du själv för att hålla dig frisk?
Jag anser att man har ett eget ansvar för sin hälsa och är skyldig att ta hand om sig själv efter bästa förmåga, så jag försöker motionera regelbundet, antingen promenera eller jogga. Innan jag fick barn hade jag ett gym (Tinas Gym) och tänker att jag ska börja styrketräna igen. Det viktigaste valet jag gjort är dock att sluta äta socker 2012 efter att ha varit starkt sockerberoende. Jag har även minskat ner på mjöl och äter mer grönsaker och frukt istället.

Till det kompletterar jag med kosttillskott för att täcka upp sånt som jag ofta får brister av t ex D- och B-vitamin, Q10 på vintern, zink och fettsyror regelbundet, samt Probiotica för mage och tarmsystem.

Du har jobbat med friskvård i över 25år, vad har du kvar som du vill lära dig mer om?
Jag vill lära mig mer om hormonerna, det finns så många kvinnoproblem som härrör härifrån. Och stress är också ett växande problem som jag vill lära mig mer om, både vilka fysiska åkommor som uppstår och hur man kan hantera problemen. En tredje sak som verkligen intresserar mig är hur vi kan komma åt kvarvarande infektioner i kroppen som t ex rester av borrelia och twar som inte försvunnit fullt med medicineringen.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag jobbar en hel del ideellt i föreningar och t ex i Världscupen i skidor som var vintern 2017. Mina båda söner går i skidgymnasiet och tävlar en hel del helger där jag är med och supportar dem. Under sommaren hoppas jag alltid ha mer tid över till trädgården, den är en avkoppling och ett starkt intresse.

 

Av Annika Arslan Waltersson (2017)