Referenser

Susannes två steg för att komma tillbaka till det aktiva livet

Susanne har alltid hållit sig aktiv och rört på sig mycket, både inom arbetet och på fritiden. Den dagen hon drabbades av en plötslig smärta i knäet förändrades hela hennes vardag, och inte blev det bättre när röntgen inte påvisade något fel att åtgärda. Lösningen visade sig finnas i blodanalyser, först en som åtgärdade mineral- och vitaminbrist, och därefter ytterligare en som reglerade fettsyrorna.

Det var en dag på jobbet inom demensvården som Susanne plötsligt kände en smärta i det högra knäet, som en bågsträng som spändes och sedan släpptes. Den dagen fick hon hämtas från jobbet av sin man eftersom hon inte kunde gå många steg åt gången. Från att ha gått långpromenader med hunden och varit ute på cykelturer fick hon från en dag till en annan börja ta bilen till jobbet på grund av smärtan, och blev stillasittande på fritiden. En rad undersökningar följde med röntgen, värktabletter, kortisonsprutor och sjukgymnastik. Vad som orsakade smärtan kunde ingen förklara.

Av en väninna blev hon tipsad om att göra en blodanalys och efter lite tvekan bestämde hon sig för att prova.

”Det kändes som att jag hamnat i ett låst läge och behövde göra något mer än att bara vänta på en eventuell operation, när vi inte ens visste vad som var fel på knäet”, säger Susanne.

Blodanalysen visade på riktigt stora brister av Q10, samt brister av bl a B12, koppar och selen. Bara ett par veckor efter att hon börjat med sina individuellt anpassade kosttillskott kände hon sig piggare och smärtan reducerades i knäet. Hon började gå till jobbet igen istället för att ta bilen och vardagen såg ljusare ut.

Den första blodanalysen var inriktad mot att hitta mineral- och vitaminbrister och tack vare det goda resultatet satsade hon på att följa upp den med en analys som var inriktad mot fettsyror. Det visade sig vara ett lyckat drag då även det testet visade på stora brister, trots att Susanne försökt äta nyttig och naturligt fet kost. Hon adderade tillskott av Omega 3-fettsyror och har sedan dess blivit mycket bättre i knäet.

”Jag är nu tillbaka på 98% mot hur det var innan och kan till och med cykla uppförsbackar igen”, säger hon. ”Tillsammans med min man genomför jag just nu Ica-klassikern.”

För Susanne handlar blodanalysen och kosttillskotten om en prioritering av pengar, för det finns ju alternativ till att må dåligt och ha ont.

”Ibland behöver man tyvärr komma till en återvändsgränd för att komma till skott.”

©Annika Arslan Waltersson

Britt-Maries Knäproblem

Nu är livet roligt igen!

Under hela sitt liv har Britt-Marie varit en aktiv person. Hon har åkt mycket skidor, hon spelade handboll som ung och Britt-Marie har alltid rört på sig på något vis så när knäna började krångla för några år sedan förändrades hennes liv på många sätt…

Artros i det ena knäet, och förslitning i det andra gjorde att hon inte kunde röra sig lika mycket som hon tidigare gjort, och som hon ville göra. De dagliga promenaderna uteblev, hon fick svårt att sova på nätterna p.g.a. smärtan och kudden som hon lade mellan knäna hjälpte inte på långa vägar, även om den lindrade smärtan något. Dessutom påverkade det hela Britt-Maries humör. Den ständiga värken gjorde att hon kände sig trött och ingenting var längre riktigt kul för hon orkade inte, smärtan i knäna påverkade hela henne.

Britt-Marie tog först hjälp av den traditionella sjukvården och via den började hon hos en sjukgymnast. Men den styrketräning hon började med där hjälpte inte, smärtan fanns kvar. Aktiv som hon egentligen är ville hon inte bara acceptera läget utan hon bestämde sig för att gå till Tinas Friskvård och blev rekommenderad att göra en blodanalys.

Via blodet gjordes en mineralanalys och en fettsyre status. I blodet kunde vissa brister konstateras och Britt-Marie började äta det kosttillskott Tina rekommenderade henne. Det tog någon månad innan hon började känna att det gav effekt, men sedan blev det bara bättre och bättre. Nu har det gått ungefär ett år sedan hon började med tillskotten och den ständiga molvärken är borta. Britt-Marie kan ta sina dagliga promenader på 30 minuter utan besvär. Hon sover gott om nätterna och känner sig så mycket piggare. Livet är kul igen, hon orkar vara den aktiva person hon egentligen är. Både socialt och med att röra på sig så som hon vill. Visst känner hon av smärtan emellanåt, en förslitning är en förslitning, men det är idag så mycket bättre!

Yvonnes Ständiga Värk

Ingen förstod varför Yvonne led av ständig värk, men hon fick besked om att det var kronisk ålderskrämpa, trots att hon inte ens fyllt femtio. Det var när hon inte orkade bära sitt första barnbarn som hon kände att det fick vara nog.

I fyrtiofemårsåldern började värken smyga sig fram i Yvonnes armar och händer, successivt blev den värre och spred sig även ner till benen. Den molande värken i musklerna mattade ut henne och påverkade hennes nattsömn negativt. Under flera år gick all energi åt till att bara fungera i vardagen. Hon åt värktabletter och fick kortisonsprutor utan att situationen blev bättre, tvärtom förvärrades symptomen och hon fick problem med både klåda och domningar. Efter ett tag började ögonen känna grusiga och torra så hon fick söka hjälp även för det. Hon ordinerades ögondroppar att ta åtta gånger om dagen, och skulle få fortsätta med det livet ut enligt sjukvården.

”Under den här perioden var jag helt energilös och orkade bara göra det mest nödvändiga”, berättar Yvonne.

Det var när värken gjorde att hon inte kunde bära sitt första barnbarn som hon kände att hon måste försöka göra något åt situationen själv. Hon valde att göra en stor blodanalys där man kontrollerade nivåerna av både vitaminer, mineraler och fettsyror.

”Jag tyckte det var lika bra att göra det ordentligt när jag ändå hade bestämt mig för att prova”, säger hon, och resultaten var skrämmande. ”Jag hade riktigt stora brister av nästan allt.”

Yvonne fick en skräddarsydd ordination av flera olika vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D, B12, B6, zink, magnesium, koppar, kalcium och kalium.  Förbättringen blev så gott som omedelbar och efter några veckor började hon fundera på om hon hade överdrivit sina problem tidigare. Klådan försvann, värken lättade, energin kom tillbaka och plötsligt upptäckte hon att hon kunde sluta med ögondropparna helt. Hon som hade förstått att det var ett kroniskt problem. Efter ett halvår så var alla symptom borta förutom en svag värk i musklerna emellanåt, och nu orkar hon med både sitt arbete och sina barnbarn.

Hon konstaterar att i jämförelse med hur hon mår så är kostnaden för blodanalysen och kosttillskotten ingenting.

”Vad spelar det för roll vad det kostar? Det är värt allting – jag har ju fått livet tillbaka!”

Nils Sportprofil

På väg framåt

Nils är en aktiv ung man som satsar stort inför framtiden. Han tänker ta sig upp på elitnivå i orientering och för att lyckas med det är det mycket som måste stämma. När man använder kroppen som tävlingsredskap gäller det att såväl jobba med styrkorna som att hitta svagheterna.

Nils gjorde därför en blodanalys, en så kallad Sportprofil som är speciellt framtagen för personer som tränar och tävlar mycket. Analysen visar värden av vitaminer och mineraler i blodet. Nils test påvisade brister som behövde stärkas och efter några veckor med individuellt anpassat kosttillskott märker Nils en påtaglig skillnad.

– Jag återhämtar mig snabbare nu och kan ta i lite mer i mina träningspass, säger Nils nöjt.

Maj-Britts Klåda i Hårbotten

Klådan är borta!

Under ett år hade Maj-Britt problem med klåda i hårbotten. Hon fick sår som inte ville läkas och hyn i ansiktet blev torr och fnasig. Sedan tidigare hade hon haft eksem som hon smort men inte fått bukt med. Till slut blev situationen med klådan ohållbar.

Via vänner fick hon höra talas om blodanalys, att via blodprov konstatera brister och överflöd av mineraler, som kan påverka allmänhälsan. Hon kontaktade Tina Waltersson på Tinas Friskvård och genomförde en analys. Den visade att Maj-Britt hade brist på främst zink och magnesium i blodet.

För att bättra på värdena fick Maj-Britt äta kosttillskott med de mineralerna hon hade brist på. På mindre än en månad blev hon av med klådan. Det blev så bra att hon tillsammans med Tina bestämde att minska dosen. Då återkom besvären. Hon fick inte tillbaka klådan, men torrheten och fnasigheten i ansiktet blev sämre. Efter konsultation med Tina höjdes dosen igen och nu två månader senare är det bättre igen. Hyn har blivit mjukare och det håller i sig trots att dosen minskat rejält jämfört med när behandlingen startade.

-Framför allt är klådan borta, säger Maj-Britt.

Pontus Magproblem

De kraftiga magsmärtorna försvann!

Pontus hade redan kämpat med sin IBS-mage i tio års tid när det plötsligt bara blev värre och smärtan ökade. Från att ha periodvis värk så tog smärtan i magen över hela hans liv. Konstant ont och kramper under flera månader fick honom tillslut att göra en blodanalys.

För ett par år sedan lyckades Pontus hålla igång sitt liv trots de kroniska mag- och tarmproblemen. Han var aktiv och löptränade för att hålla sig i form. Sedan kom sommaren då problemen hastigt förvärrades. Han fick en konstant molvärk i magen och därtill en kombination av huggande smärtor och kramper. Under ett halvår orkade han nätt och jämnt sköta sitt jobb och tog sig igenom arbetsdagen med hjälp av värktabletter. All övrig tid var han sängliggande.

Efter att ha kämpat för att hitta olika lösningar för sitt problem utan att lyckas, bestämde han sig för att göra en blodanalys. Resultaten visade på brister av både vitaminer och mineraler, och indikerade dessutom läckande tarm. Pontus fick en individuellt anpassad rekommendation av tillskott, både L-Glutamin för att stärka upp tarmen, och de vitaminer och mineraler han hade brist av. Det blev ingen snabb lösning men succesivt återhämtade sig magen och tarmen, och vid en uppföljande blodanalys syntes rejäla förbättringar.

”Det är mycket bättre nu, om än inte helt bra. Men tillsammans med vissa kostförändringar så har jag ett normalt liv igen”, säger Pontus ett år efteråt. De starka smärtorna har försvunnit och han har börjat träna igen. Han är övertygad om att han framöver ska kunna leva sitt liv utan begränsningar trots den kroniska sjukdomen, och det var värt varenda krona som han satsat på sin hälsa.

”Jag mådde så dåligt när det var som värst att det fick kosta vad det ville, min enda önskan var att slippa smärtan. Det har jag uppnått nu!”

 

Åsas Ständiga Förkylningar

 Fortsatt helnöjd och stark ambassadör

Under många år av sitt vuxna liv har Åsa lidit av ständiga förkylningar och nästäppa. Hon drabbades av förkylningar nästan varje månad.
- Jag kunde inte andas genom näsan på flera år, berättar hon. Genom ett blodanalystest för att kontrollera sina mineralvärden upptäcktes brister av magnesium och zink. Redan efter ett halvår med rätt kosttillskott var skillnaden uppenbar. Nu har hon kunnat sluta helt med tillskotten utan att besvären har återvänt.

När det var som värst var Åsa förkyld så ofta att hon valde att sluta sin anställning inom barnomsorgen. Ständiga smittkällor och ett tydligt bristande immunförsvar gjorde att hon hela tiden drabbades av nya förkylningar. Även under mellanperioderna kändes bihålorna så svullna att hon inte kunde andas genom näsan ens under dagtid.
- Jag har blivit rekommenderad kortisonspray, men jag ville först hitta orsaken till mina problem, säger Åsa. Jag gjorde allergitester utan anmärkning och blev istället helt säker på att något saknades i kroppen.

Zink- och magnesiumbrist

Efter att ha konstaterat obalanser i hennes mineralvärden av bl.a. koppar, zink och magnesium, blev Åsa rekommenderad ett individuellt anpassat kosttillskott som korrigerade värdena och stärkte allmäntillståndet.
- Skillnaden blev enorm. Från att ha varit förkyld tio gånger per år – till kanske en gång under samma period, berättar Åsa lyckligt. Och nu kan jag äntligen andas genom näsan igen, till och med när jag sover! All frisk- och sjukvård kostar pengar men det är värt varenda krona att få ordning på kroppen.

Frisk även utan tillskotten

Under nästan ett och ett halvt år åt Åsa sina kosttillskott och lyckades räta till obalanserna som gjort henne försvagad i immunförsvaret. Sedan provade hon ett par perioder att vara utan och kunde konstatera att hon numer klarar att hålla sig frisk även utan tillskotten.
- Kosten är jätteviktig. Jag ser till att få i mig det jag behöver genom maten, men jag hade aldrig klarat att komma på rätt nivå utan blodanalysen, säger Åsa. Nu pratar jag varmt för blodanalysen till alla som verkar ha kroniska eller återkommande besvär med kroppen!

Ingelas Smarta Tips

Det smarta är att mixa behandlingarna
För sex-sju år sedan var Ingela så slutkörd i kroppen att familjen sa ifrån. Tröttheten hon dragits med sedan barnen föddes ville inte släppa och allergierna förvärrades och gav henne svåra besvär framförallt under vår- och sommarperioden. Trots det gav de traditionella blodproven inga utslag för allergier vid läkarbesöken.
Eftersom Ingela redan som artonåring börjat gå på behandlingar för nack- och ryggont hos Tinas friskvård, var det bara kostnaden som fick henne att tveka till att göra sin första blodanalys, ända tills hennes man fattade beslutet år henne och bokade en betald tid. Efter den konstaterade obalansen som visade sig i resultatet var hon helt övertygad.
”Tina misstänkte redan att jag hade akut brist på Q10, men det var först när jag såg det svart på vitt som jag förstod”, säger Ingela. Hennes värden var så låga att de inte gav något utslag alls inom testramarna. ”Efter bara några dagar var det som om jag kom ut ur en dvala.”
Sedan dess gör hon en blodanalys var annat – var tredje år för att se hur kroppen behöver kompenseras för att fungera bra. Förutom det går hon på kroppslig behandling en gång i kvartalet och låter Tina känna sig fram om vilken behandling som hjälper Ingela bäst just då. Det kan variera mellan massage, akupunktur eller koppar, samt att se över ordinationen av kosttillskotten. Resultaten är ofta tydliga och hon har stort förtroende för helhetskunskapen som Tina besitter.
”Att tänka på hur jag skulle mått utan behandlingarna är nästan svindlande … Jag är inte helt frisk men så bra som jag kan, och det smarta är att kunna nyttja kombinationen med den traditionella vården för att få maximal effekt! ”